Taelgia – ny serie på SVT i höst

TV-serie

I höst har spänningsdramat TAELGIA premiär i SVT. I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Det här är deras berättelse.  Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl.

För idé och grundkonceptet svarar Jens Östberg, som också är seriens huvudförfattare och regissör. Jens Östberg debuterade med Guldbagge-belönade långfilmen Flugparken. I några av rollerna ses Guldbagge-belönade Jonay Pineda Skallak (Vinterviken), filmdebuterande John Hanna och Ranja Jan Barvary samt Sara Shirpey (Handen på hjärtat, Spelskandalen).

GABRIEL har precis börjat fordonstekniskt gymnasium när hans familj tvingas flytta till Ronna, ett miljonprogramsområde i Södertälje, efter att Gabriels pappa spelat bort deras hem. Den något äldre MARKO, som är kung över springisarna, tar sig an Gabriel och snart växer en vänskap fram innan Gabriel hinner förstå hur livsfarlig den är. Marko leder de unga knarklangarna på uppdrag av sin surrogatbror BALOO, en tyngre kriminell. Den impulsive Marko begår snart ett spektakulärt misstag som skapar ilska högre upp i den kriminella hierarkin. Han står nu i skuld till bossen JANO.

SIBEL är nybakad polis, på väg hem till Södertälje efter några år i en mindre stad. Som djupt förankrad i den syrianska kulturen blir hon snabbt en tillgång för spaningsledaren URBAN, men samtidigt växer irritationen hos hennes kollegor. De tycker att hon är inkvoterad, ett politiskt korrekt alibi. Men Sibel hamnar snart i skottgluggen även från den syrianska gruppen. Hon utsätts för hat och påtryckningar, kallas för Judas. Gradvis inser hon att hennes uppdrag är långt svårare än hon trodde, kanske till och med omöjligt.

Gabriels basketspelande syster MAGDA har just tagit klivet upp i Södertäljes elitlag Taelghia. När hon blir erbjuden att tjäna stora pengar i en läggmatch står hon inför sitt livs svåraste val: pengarna kan lösa pappans spelskulder.

Filmlance International, del av Banijay, producerar TAELGIA i samarbete med Garagefilm International och i samproduktion med Sveriges Television och Film Stockholm samt i samarbete med Viaplay och med stöd av Nordisk Film och TV fond.

TAELGIA kommer att publiceras och sändas i 6 avsnitt á 60 minuter på SVT Play och i SVT1. Planerad premiär är september 2023.

 

Idé, grundkoncept och huvudförfattare: Jens Östberg

Storyline: Jens Östberg, Pauline Wolff och Jörgen Hjerdt

Regi: Jens Östberg

Producent: Mimmi Spång

Exekutiva Producenter: Hanne Palmquist, Anders Landström, Kristian Hoberstorfer, Anna Croneman, Camilla Rydbacken, Anne-Marie Söhrman Fermelin, Kristina Colliander

Internationell distributör: Wild Bunch