Ronja Rövardotter blir serie på Viaplay

I produktion TV-serie

Filmlance, del av Banijay och Nordic Entertainment Group (NENT Group) , samarbetar med Astrid Lindgren AB för att producera Astrid Lindgrens världsberömda berättelse ‘Ronja Rövardotter’ som en stor Viaplay Original-familjefantasyserie.

‘Ronja’ är skriven av ‘Bron’-skaparen Hans Rosenfeldt, regisserad av Lisa James Larsson (‘Victoria’) och kommer att ha banbrytande visuella effekter. Serien utgör en milstolpe i etablerandet av NENT Groups position som den ledande producenten av nordiskt innehåll av yppersta klass för en lokal och internationell publik. ‘Ronja’ har exklusiv premiär på NENT Groups streamingtjänst Viaplay från och med 2023 med 12 avsnitt fördelade över två säsonger.

‘Ronja Rövardotter’ är bland de mest kända böckerna av Astrid Lindgren, som dessutom är en av världens mest översatta och bäst säljande författare med fler än 75 publicerade böcker. Hennes verk har översatts till över 100 språk och sålts i fler än 165 miljoner exemplar, samt har producerats som fler än 70 långfilmer och TV-produktioner. Vid sidan om Ronja Rövardotter har Astrid Lindgren bland annat skapat Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Barnen på Bråkmakargatan.

Serien ‘Ronja’ följer en ung flicka, som föds in i ett gäng rövare i en medeltida skandinavisk borg, och hennes äventyr. När Ronja växer upp upptäcker hon att den omgivande skogen kan vara en magisk och ibland farlig plats fylld av märkliga varelser. Men när Ronja träffar den unge pojken Birk från ett rivaliserande gäng, är det början på en mörk familjefejd, samtidigt som en ökänd fogde anländer för att rensa skogen på rövare en gång för alla. Ronja och Birk flyr in i skogen för att försöka överleva på egen hand.

Mattias Arehn och Bonnie Skoog Feeney, producenter för Filmlance: “Vi har vuxit upp med Ronja, precis som så många andra, och vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget. Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och att vara sin egen person. Allt detta i en värld som är komplicerad, farlig men samtidigt underbar och magisk. Med NENT Groups enorma stöd vill vi producera en serie som är ett episkt och spännande äventyr, samt en hyllning till naturen, för hela familjen.”

Hanne Palmquist, VD på Filmlance; ”Astrid Lindgren är en av Sveriges mest ikoniska författare som har skapat världskända karaktärer som är älskade av en publik i både Norden och resten av världen. Det är en enorm ära att få möjligheten att producera hennes Ronja Rövardotter och en lycka att få arbeta med Hans Rosenfeldt på denna serie. Hans manus, som fångar Ronjas anda och känsla för äventyr, kommer i kombination med banbrytande visuella effekter, ge liv åt alla fantastiska karaktärer och väsen i denna berättelse och bli en serie för en modern TV-publik, för NENTs Viaplay.”

Filippa Wallestam, Chief Content Officer, NENT Group: “Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och de underliggande temana om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta idag. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta ‘Ronja’ till Viaplay-tittare runtom i hela världen. Det här projektet visar hur fort våra ambitioner växer. Det blir inte större än så här att för en nordisk storyteller som NENT Group få möjlighet att arbeta med en av Astrid Lindgrens berättelser.”

Cilla Nergårdh, VD, Astrid Lindgren AB: “För Astrid Lindgren Aktiebolag är den konstnärliga kvaliteten alltid det viktigaste. Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av ‘Ronja Rövardotter’ kommer att leva upp till våra höga ambitioner.”

Rollbesättningen för ‘Ronja’ pågår och mer information kommer i sinom tid. Den svenskspråkiga serien är exekutivproducerad av Sara Askelöf för NENT Group, med Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (‘Björnstad’) som producenter för Filmlance International.

Se presskonferensen här

Producenter: Bonnie Skoog Feeney & Mattias Arehn