BECK – Dödsfällan – premiär juldagen

Långfilm

För alla Beck-fans kommer här en tidig julklapp. Den 25 december är det premiär för Beck – Dödsfällan på C More. Det är den 47:e filmen i ordningen och efter en röjig ungdomsfest i ett villaområde utanför Stockholm hittas en av festdeltagarna död. Kroppen hittas av Vilhelm (Valter Skarsgård) som är polisaspirant och ute på sin första praktik. Det blir en väldigt traumatisk händelse för Vilhelm. Alex (Jennie Silfverhjelm), som är hans mentor, axlar en tung roll i att vägleda och hålla tillbaka Vilhelm i den kommande utredningen.

– Det känns otroligt roligt att få ge alla Beck-fans en ny film i julklapp. Alex Beijer får en något otippad resurs i utredningen, vilket ställer till det för vissa andra, och även för henne själv… Generellt tycker jag att alla karaktärer har fördjupats, våra historier har slipats till och jag tror att Beck är på väg att gå in i en ny era, vilket känns mycket spännande. Med Valter Skarsgård ombord har en ny dynamik i Beck skapats, vilket jag tror kommer bidra till att ännu fler vill se filmerna, säger Jennie Silfverhjelm.

I Beck – Dödsfällan så är Vilhelm Beck polisaspirant och ute på sin första praktik i den verkliga världen. Han och hans handledare Trine (Maria Sundbom Lörelius) blir rutinmässigt kallade till ett inbrott. På brottsplatsen blir Vilhelm den som upptäcker en död 17-årig pojke och uppdraget går direkt över till Beck-gruppen. Vilhelm känner sig djupt påverkad av situationen. Han vill bidra i utredningen mer än vad hans handledare säger ok till, vilket leder till oanade konsekvenser. Den döde pojkens pappa är förtvivlad och har inte en aning om vad hans son kan ha varit inblandad i.

Martin Beck (Peter Haber) vill gärna vara involverad i Vilhelms aspiranttid, men Vilhelm ber sin morfar att ta ett steg tillbaka. Alex (Jennie Silfverhjelm) är också engagerad i Vilhelm och vill stötta honom. Jenny (Anna Asp) är nybliven mamma och brottas med både sin relation och föräldraroll. Både Martin och Oskar (Måns Nathanaelson) vill göra allt för att stötta henne när hon begår ett ödestiget misstag som visar sig få riktigt allvarliga konsekvenser.

I övriga roller ses bland andra Martin Wallström, Ingvar Hirdwall, Elmira Arikan, Jonas Karlsson, och Rebecka Hemse.

Beck – Dödsfällan bygger på författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktär och deckarsvit om Martin Beck. Producent är Francy Suntinger på Filmlance International, som är en del av Banijay. Regissör är Niklas Ohlson. För idé och manus står Peter Arrhenius. Utvecklingsproducent är Fredrik Agetoft. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent på C More och TV4. Beck är en samproduktion mellan C More, TV4, Filmlance och Nordisk Film Production i samarbete med ZDF, DR, TV2 Norge, Nordisk Film Distribution och Banijay Rights. Beck distribueras internationellt av Banijay Rights.