Johan Ulveson gör ikoniska rollen som Skalle-Per i Ronja Rövardotter

I produktion TV-serie

Johan Ulveson gör den ikoniska rollen som Skalle-Per i Viaplays påkostade nysatsning Ronja Rövardotter. Till den redan stjärntäta rollistan adderas även Pernilla August som spelar den helt nya rollen i serien som borgmästaren Valdir. Dessutom spelar Vera Vitali den hämndlystna fogden Cappa. Viaplay-serien om Astrid Lindgrens självständiga rövardotter Ronja har premiär i slutet av nästa år på Viaplay. 

Inspelningarna av Astrid Lindgren-klassikern Ronja Rövardotter är i full gång. På olika platser runt om i Sverige har nyfikna Ronja-fans kunnat skymta medeltidsklädda skådespelare, majestätiska hästar och lyssna till ekande vårskrik.

När Viaplay tidigare i höstas meddelade att Kerstin Linden fått den eftertraktade rollen som Ronja och Jack Bergenholtz Henriksson rollen som vännen Birk väckte nyheten stor uppmärksamhet. Nu presenteras fler namn i den redan stjärnspäckade rollistan med Christopher Wagelin (Mattis), Sverrir Gudnason (Borka), Krista Kosonen (Lovis) och Maria Nohra (Undis). Rollen som Mattis äldsta och klokaste rövare Skalle-Per spelas av skådespelaren och komikern Johan Ulveson.

– Det fanns ingen tvekan om att tacka ja till rollen som Skalle-Per. Det är ju lite speciellt att spela en karaktär som många människor har en bild av hur han ska vara. Det känns roligt att det finns intresse och förväntan, lite extra högtidligt liksom. Men när inspelningen börjar kommer jag tänka på andras förväntningar så lite som möjligt, säger Johan Ulveson.

Johan Ulveson framhåller att förvandlingen till den skallige och äldre rövaren kommer bli såväl en inre, som yttre resa.

– Den viktigaste förvandlingen kommer inifrån, men våra skickliga maskörer kommer såklart ha stor del i slutresultatet. Det blir tidiga morgnar i sminket, säger Johan Ulveson.

Utöver Johan Ulvesons medverkan i Ronja Rövardotter är även Pernilla August aktuell i en helt ny roll som borgmästaren Valdir – en karaktär som får en betydande roll i Viaplays nytolkning. Pernilla själv har en stark koppling till Astrid Lindgren-klassikern.

– Såklart både lästes och tittades Ronja Rövardotter på hemma hos oss så den historien ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är med stor glädje jag tar mig an en av karaktärerna i den här berättelsen. Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara en del av en saga som förhoppningsvis kommer att ses på av mina barnbarn och deras barn. Ronja är ständigt aktuell och en inspiration, hon går sin egen väg och ”passar inte in” och det är bra, mera sådana förebilder behövs nu, säger Pernilla August.

Vid sin sida har borgmästaren Valdir bland annat den envisa och hämndlystna fogden Cappa, en karaktär som broderats ut från boken och som spelas av Vera Vitali.

– Det känns väldigt spännande att vara en del av detta projekt. Att som skådespelare få gå in i Ronja Rövardotters värld är en ynnest och en spännande utmaning. Rollen jag spelar skiljer sig från allt jag gjort tidigare och jag känner full tillit för teamet bakom och framför kameran, säger Vera Vitali.

I Mattisborgens rövargäng ingår Per Lasson (Sturkas), Mattias Silvell (Joen),David Wiberg (Jutis), Lancelot Ncube (Tjegge), Omid Khansari (Fjosok), Björn Elgerd (Tjorm), Nils Kärnekull (Lill-Klippen), Linus Eklund Adolphson (Pelje), Isa Aouifia (Turre), John Alexander Eriksson (Knotas) och Kim Kold (Labbas).

I Borkas rövargäng syns bland andra Logi Tulinius (Ulv), Joakim Nätterqvist(Dockas) och Fredrik Alfredsson (Björn).

Den svenskspråkiga serien i tolv avsnitt, uppdelad på två säsonger, är skriven avBron-skaparen Hans Rosenfeldt och har premiär exklusivt på Viaplay i slutet av nästa år.

Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson (Victoria, En kunglig affär). Producenter är Bonnie Skoog Feeney (I rymden finns inga känslor) och Mattias Arehn (Björnstad) för Filmlance International.  Sara Askelöf är exekutiv producent på Viaplay Group, Hanne Palmquist exekutiv producent på Filmlance International AB, del av Banijay, och Johan Palmberg exekutiv producent på Astrid Lindgren Aktiebolag. Serien är en samproduktion med Film i Väst.