Katarina Ekstedt & Anna Winberg Sääfs bok NORD blir dramaserie

Filmlance Okategoriserade

Filmlance International AB, del av Banijay, har förvärvat rättigheterna till Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääfs psykologiska thriller NORD, som nu ska bli dramaserie. Johanne Algren kommer att skriva manus. NORD handlar om maktspel, sex och lögner men också mycket om mat.

NORD ska bli dramaserie och producerar gör Karl Fredrik Ulfung och Tomas Michaelsson på Filmlance. Karl Fredrik producerade senast publiksuccén Lust för HBO och Tomas Michaelsson har tidigare producerat kritikerhyllade dramaserien Kalifat för SVT och biofilmen Spring Uje spring.

Danska manusförfattaren Johanne Algren står för manus. Hon har skrivit manus till bl a långfilmen Holiday, för vilken hon nominerades till en Robert för Bästa originalmanus, Robert-nominerade dramaserien Kamikaze för HBO och Copenhagen Cowboys för Netflix.

Efter en ödesdiger olycka i tonåren står Alex ensam, arbetslös och med självkänslan på botten. När han får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant tvekar han inte en sekund. Det är ett eftertraktat jobb som Commis de Cuisine, köksassistent, på den världsberömda stjärnkrogen NORD i Åre. Men det tar inte lång tid förrän arbetet i restaurangköket byts mot en härva av lögner, sex och hot.

”Sääf/Ekstedts bladvändare NORD med dess farliga relationer och maktspel på en stjärnkrog i fjällen fångade vår uppmärksamhet direkt. Att utveckla NORDS universum med dess komplexa karaktärer till en högklassig och spännande TV-serie är en fantastisk möjlighet. Och att få göra det i restaurangmiljö där det kommer lagas sagolik mat under inspelningen innebär väl att vi kommer lägga på några kilon. Tillsammans med manusförfattaren Johanne Algren är vi övertygade om att vi kan skapa en internationell succé som kommer att hålla tittarna på helspänn.” säger Karl Fredrik Ulfung och Tomas Michaelsson, producenter på Filmlance.

NORD är författarduon Katarina Ekstedt & Anna Winberg Sääfs första gemensamma spänningsroman. Den 7 juni kommer uppföljaren Syd. Katarina Ekstedt (f. 1976) är förlagschef och författare bosatt i Stockholm. Hon har tidigare skrivit flera hyllade barn- och ungdomsromaner. Anna Winberg Sääf (f. 1984) är en svensk författare och föreläsare som bor på Öland. Hon har tidigare skrivit ett flertal populära romaner och utsågs 2021 till Regionförfattare i Kalmar län.

Katarina Ekstedt är gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt, som har restauranger i Stockholm och London, och bidrar med kunskap om det drama som utspelar sig bakom fine dining-scenen. Niklas, som har varit med i flera internationella tv-program, till exempel Netflix Crazy Delicious och BBC:s Saturday Kitchen, är här med när han lagar en av rätterna från boken på Nord: https://www.youtube.com/watch?v=TFhNQC2yWKI

”Det känns oerhört spännande och samtidigt overkligt att Nord nu blir dramaserie. Vi kunde inte ha önskat oss en bättre partner i detta samarbete än Filmlance och deras fantastiska medarbetare, som jobbat med så många stora produktioner. Extra kul är att alla de läsare som hört av sig efter att ha läst boken nu kan se fram emot att få möta Alex, Alice och de andra karaktärerna även i tv-versionen, vi vet att det är många som längtar.”, säger Anna Winberg Sääf och Katarina Ekstedt.

NORD har sålts i 40 000 exemplar.

Om Filmlance International AB
Filmlance International grundades 1988 och är idag ett av Skandinaviens största produktionsbolag. Under de senaste trettio åren har bolaget producerat publik- och kritikerhyllade dramaserier och långfilm för bio, TV och streaming. Bolaget producerar högkvalitativ dramaunderhållning för en bred publik och bland produktionerna märks den internationella succén Bron, som sålts till över 180 länder, den svenska streamingsuccén Kalifat, samtliga Beck- och Morden i Sandhamn-filmer samt serier som Jens Lapidus Top Dog och Fredrik Backmans Björnstad och långfilmer som Vinterviken baserat på Mats Wahls bok och Eva & Adam. Filmlance är del av Banijay.

 

För ytterligare information:

Annmari Bergmark, pressansvarig Filmlance International

Annmari.bergmark@filmlance.se, 08-459 73 80